Chrome UX(CrUX) Hakkında Merak Ettikleriniz

Chrome UX(CrUX) raporları son aylarda giderek daha popüler olmaya başladı. Bu raporların ne olduğunu, ne olmadığını yakından inceleyerek daha iyi anlamanızı sağlamak istiyoruz. Crux kelimesinin anlamlarından biri de Güneyhaçı Takımyıldız'ndan gelir.
CrUX Raporlarındaki Verilerin Anlamı Nedir?
CrUX raporlarındaki verilerin yaklaşımı percentile(yüzdelik dilim) üzerindendir. Yani herhangi bir metrikteki referans aralıklarının % kaç kullanıcı tarafından hangi dilimde olduğu bilgisini görebilirsiniz. Bu da istatistiki açıdan en doğru yaklaşımı ortaya çıkarmaktadır.

Örneğin Ağustos 2022 tarihinde jumbo.com.tr adresine giren binlerce kişi içinden(kaç kişiden veri alındığı bilinmiyor), %58'i iyi LCP değerine sahipken, %20'si kötü LCP değerine sahiptir. Burada CrUX raporunun hatta PageSpeed Insight raporunun baz aldığı percentile %75'lik yüzdelik dilimdeki(Görselde P75 olarak görebilirsiniz) kullanıcıların deneyimidir. P75'e denk gelen LCP değeri ise 3500 olarak görünüyor.
Yani sonuç olarak CrUX verileri tek bir kullanıcı ya da bir aramadan yola çıkarak değil aylık ortalamalar üzerinden ortalama hesaplamasıyla doğru sonuçları ortaya çıkarmaktadır.
Chrome UX(CrUX) Raporunun Veri Kaynakları Kimlerdir?
CrUX raporlarında sunulan verilerin kaynakları Chrome kullanıcılarının anonim verileridir. Ancak belli kurallar dahilindeki kullanıcılar ve sayfalar veri kaynağı olarak kullanılmaktadır. Maddelemek gerekirse;
- Herhangi bir yönlendirme sonrasında(301, 302 vb..) 200 başarılı statü kodu ile dönen sayfaların verileri işlenmektedir.

- Yukarıdaki görselde görünen "Chrome'un özelliklerini ve performansını iyileştirmeye yardımcı ol" ayarını açık olarak işaretlemiş kullanıcıların verilerini içermektedir.
- Chromium altyapılı Microsoft Edge, Yandex gibi diğer tarayıcılar veri kaynağı olarak sayılmamaktadır.
- Noindex ile robotlara kapatılmamış sayfaların verileri içermemektedir.
- iOS işletim sistemindeki Chrome tarayıcı bilgilerini içermemektedir.
- WebView kullanan native Android uygulamalarındaki kullanıcı verilerini içermemektedir.
- Safari, Firefox, Opera gibi diğer tarayıcılar buraki kullanıcı ve sayfa verilerini hiçbir şekilde beslememektedir.
- Windows, Linux, MacOS, ChromeOS işletim sisteminde çalışan masaüstü Chrome tarayıcılar ve Android işletim sistemli mobil cihazlardaki Chrome tarayıcılarına ek olarak Custom Tabs ve WebAPK altyapılarındaki kullanıcı verileri CrUX veri setini beslemektedir.
Sonuç olarak tarayıcı pazar paylarında Chrome'un %65'lik net hakimiyeti düşünüldüğünde, Chrome UX veri kitlesi yine de veri kaynağı olarak ulaşılabilecek en büyük istatistik veri seti olarak düşünülebilir(Kaynak: https://gs.statcounter.com/browser-market-share). 2017 yılından bugüne Chrome UX raporuna Chrome kullanıcıları bizzat verileriyle destek veriyor.
Chrome UX(CrUX) Verilerinin Çıktılarına Nerelerden Ulaşılabiliyor?
CrUX veri setine tek yerden değil birbirinden farklı bir çok yerden ulaşılabiliyor ve veriler farklı şekillerde kullanılabiliyor. CrUX BigQuery, CrUX dashboard, CrUX API, Pagespeed Insights, Pagespeed Insights API, Google Search Console bu verilerin 2022 yılı itibariyle kullanıldığı alanlar. Tabi bu verileri kullanarak üretilen bir de üçüncü parti uygulamalar var. Onlar da verileri şık şekilde gösterebiliyor. En şık örneklerinden biri Treo.sh'tır. Örnek rapora buradan ulaşabilirsiniz: https://treo.sh/sitespeed/www.hepsiburada.com

Tabloda da görebileceğiniz gibi CrUX verilerinin en uzun süreli, ülkeden bağımsız, tüm verilerle ve en geniş zaman çerçevesinde görünebildiği yapı CrUX BigQuery raporlarıdır. Ancak burada veritabanı ve BigQuery bilgisi olan bilgi seviyesi ile işlem yapmak gerekiyor.

En iyi içerikli ve hızlı çözüm için CrUX Dashboard raporlarını kullanabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken https://g.co/chromeuxdash linkinden dilediğiniz web sayfasının URL'ini girerek raporu oluşturmak. Yukarıdaki şekilde ay bazında ve percentile şeklinde derinlikli raporları tek bir Data Studio raporu üzerinden bulabileceksiniz.

Şimdi sıkı durun... Aslında sürekli kullandığımız PageSpeed Insight raporlarının ilk kısmındaki raporların veri kaynağı CrUX veri setleridir. Yani buradaki veriler o URL'in o anki durumunu değil son 28 gündeki performansını göstermektedir.